Αθώωση και αποφυλάκιση Κύπριου εμπλεκόμενου στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος

Αθώωση και αποφυλάκιση Κύπριου εμπλεκόμενου στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, εναντίον του οποίου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις σε βαθμό κακουργήματος λόγω οικονομικών εγκλημάτων.

Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε την υπεράσπιση του εν λόγω Κύπριου διαχειριστή εταιρειών τον Ιούνιο του 2018 εναντίον του οποίου εκκρεμούσαν 2 ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Ο εντολέας μας είχε καταδικαστεί σε ποινή καθείρξεως 8 ετών για έκδοση εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 2.000.000 ευρώ, και μετά την ανάληψη της υπόθεσής του από το γραφείο μας αθωώθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Επίσης, αθωώθηκε για το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ συνολικού ύψους 500.000 ευρώ με αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2019 να αποφυλακιστεί ανοίγοντας και τον δρόμο για την αθώωσή του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος που εκδικάζεται ακόμα στην Αθήνα.​

Πολλοί κατηγορούμενοι ήταν φυγόδικοι και πολλοί εξ’ αυτών κάτοικοι Κύπρου. Αναμεσά τους και ο Λεωνίδου Φώτο , κάτοικος Λάρνακας Κύπρου, ο οποίος μετά από έκδοση δύο ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορείτο ότι συμμετείχε ως διαχειριστής σε τέσσερις (4) εταιρείες περιορισμένης ευθύνης , οι οποίες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για να διαπράττουν έκνομες δραστηριότητες όπως έκδοση εικονικών τιμολογίων, φοροδιαφυγή, έκδοση ακάλυπτων επιταγών, σύσταση μισθωτικών συμβάσεων για ματαίωση πλειστηριασμών και απάτη εις βάρος ιδιωτών , τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου. Στις 12 Νοεμβρίου 2018 , σε δίκη που έλαβε χώρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ύψους 500.000,00 ευρώ , το δικαστήριο τον αθώωσε, καθώς δέχτηκε ότι ουδέποτε υπήρξε πραγματικός διαχειριστής της εταιρείας στην οποία συμμετείχε. Επίσης, στις 6 Φεβρουαρίου 2019 , στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, το δικαστήριο για το αδίκημα της έκδοσης εικονικών τιμολογίων ύψους 2.000.000 ευρώ , μολονότι στον Ά βαθμό είχε επιβληθεί στον Κύπριο ποινή καθείρξεως 8 ετών, απήλλαξε τον κατηγορούμενο, δεχόμενο ότι το εν λόγω αδίκημα τελέστηκε εν αγνοία του κατηγορούμενου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω αποφάσεων ήταν στις 15 Ιουλίου ο Λεωνίδου Φώτο να αποφυλακισθεί και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Σημειωτέον, ότι μέχρι σήμερα κανένα δικαστήριο δεν έχει απαλλάξει κάποιον από τους συγκατηγορούμενους με την ιδιότητα του διαχειριστή για οικονομικά αδικήματα. Ο δικηγόρος  Στέλιος Γιουλούντας συνήγορος του Λεωνίδου Φώτο δήλωσε “Έπειτα από την έκβαση των ως άνω δικών, οι εν λόγω αποφάσεις θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην τελική απόφαση του Δικαστηρίου για το παραδικαστικό κύκλωμα.